Kosttips för golfare

Golf kan vara fysiskt ansträngande eftersom att du är ute på banan i flera timmar och det gäller att hålla hjärnan pigg och alert under hela den tiden. Förutom regelbunden träning så kan kosten vara ett viktigt redskap för att lyckas på golfbanan. Här kommer lite tips!

En välbalanserad kosthållning är viktigt för golfaren

planera in frukost, lunch och middag och ett par mellanmål. Regelbundenhet är viktigt, försök äta något var tredje timma. Försök att välja kolhydrater som ger ett lägre blodsockersvar, så kallade ”långsamma kolhydrater”, innan du går ut på banan. Exempel på långsamma kolhydrater är pasta, grovt bröd, bönor, linser, grönsaker, frukt. Undvik kolhydrater som ger ett snabbt blodsockersvar, så kallade ”snabba kolhydrater”. Exempel på snabba kolhydrater är vitt bröd, snabbris, snabbnudlar, bullar.

Vätskeintaget är mycket viktigt!

Försök dricka 1,5 - 2 liter vatten per dag och ute på golfbanan bör du dricka cirka 1-2 dl vid varje hål.

Korv & öl vid nionde hålet?

Fet mat och alkohol kan göra dig trött och okoncentrerad. Bättre val är AXA’s havregrynsgröt, dubbelmacka, yoghurt & frukt – då räcker energin längre!

Exempel på en bra frukost

• Havregrynsgröt med mjölk, 1-2 fullkornsbröd med kalkon och paprika. Juice eller frukt.
• Fil eller Yoghurt Naturell med müsli och skivad banan. 1-2 fullkornsbröd med ost och alfagroddar. 1 apelsin
• 2-3 fullkornsbröd med skinka, ost och paprika. 1 kokt ägg. 1 frukt.

Exempel på en bra lunch

• Kycklingfilé med ris, grönsaker och keso
• Pasta med köttfärssås och grönsaker
• Laxfilé med ris, grönsaker och yoghurtsås
Ät gärna grovt bröd till lunchen. Undvik: ljust bröd, läsk, saft, godis, kakor…

Mellanmål ute på banan

• Efter 1-2 timmar: Dubbelmacka av grovt bröd med hela korn i med ost & skinka + 1 frukt.
• 1 timma innan målgång: 1 grov macka och 1-2 bananer.

Kostupplägg – Golftävling

Dagen före tävlingen:

Ska du spela golf och gå ut på morgonen/förmiddagen är middagen innan tävlingen ett mycket viktigt mål som fyller dina energidepåer. Välj mat baserad på pasta, ris och potatis till middag och tänk på att dricka ett par glas extra vatten till måltiden. Äter du tidig middag kan ett kvällsmål tex med mackor eller fil med müsli vara bra som extra energipåfyllning.
Givetvis bör du undvika alkohol kvällen före en viktig golftävling!

Tävlingsdagen:

Kl. 7 Frukost med ”långsamma kolhydrater”, tex.: havregrynsgröt med mjölk, banan och grovt bröd med kalkon.
Kl. 9 Tävlingsstart
Kl. 10.30 Mellanmål: Grovt bröd med hela korn i med kalkon och paprikaskiva. 1 frukt.
Kl. 12.30 Mellanmål: Grovt bröd, 1 banan och russin (lite snabbare kolhydrater kan behövas för att pigga upp inför sista hålen, det grova brödet hindrar dock blodsockret från att pendla för kraftigt.
Kl. 13.30 Tävlingen klar
Kl. 14 Lunch: Kycklingfilé med pasta och grönsaker. Bröd till maten.

Lycka till på banan!